Audi SQ5 TDI – sportovní vůz dle poslední módy

Už i Audi pochopilo, že recept na prodejně úspěšný sportovní model spočívá v atraktivním SUV se silným dieselovým motorem. První vlašťovka eSkového modelu jezdící na naftu se jmenuje SQ5.

Úspěšný sportovní vůz 21. století je SUV. Téměř všichni výrobci aut to ví a řídí se podle toho. Pokud automobilka nabídne i silný naftový motor, má vyhráno. Nesouhlasíte? Míníte, že SUV přece není žádný sporťák? To sice není, ale vám – zákazníkům to nevadí. Chcete velké praktické auto, atraktivní design a silný motor, který ale moc nežere. Výsledek? Naftové SUV. Když na dálnici šlápnete na plynový pedál a auto vyrazí vpřed, máte pocit, že už jedete „sportovně“. Kdyby to tak nebylo, pak by BMW nenabízelo modely M Performance s pohonem všech kol a silnými diesely, Porsche by nedělalo Cayenne Diesel, na dveře by neklepal menší Macan a konečně ani Audi by nemělo důvod zavádět motor TDI do eSkových modelů.

Dvě turba

Tady je – Q5 jako SQ5 s dvakrát přeplňovaným 3,0 TDI. Výkon 230 kW (313 k) a točivý moment 650 Nm směřují skrze 8stupňový Tiptronic na všechna kola systému Quattro. Akcelerace z 0–100 km/h za 5,1 sekund, maximální rychlost 250 km/h a kombinovaná spotřeba 7,2 l/100 km. Není tohle svatý grál?


Autor: Audi

3000 Kč za založení účtu v bance

Tři tisícovky, které leží doslova na zemi a stačí je zvednout. Založte si účet u RB, zaplaťte třikrát měsíčně kartou a tři tisícovky jsou vaše. To mě zajímá.

SQ5

Všechna snaha by přišla vniveč, kdyby taková technika nebyla zabalena do atraktivního obalu. Proto má SQ5 slušivou masku chladiče a kryty vnějších zpětných zrcátek v hliníkovém provedení, 20“ kola s pneumatikami 255/45 R20 a čtveřici koncovek výfuku. A protože kola dělají auto, nabízí Audi za příplatek jednadvacetipalcové ráfky. Auto má standardně elektromechanický posilovač řízení, ale v nabídce je i Audi Drive Select s proměnlivým převodem řízení.

Prvotřídní interiér

SQ5 bude lakována modrou metalízou Estoril nebo černou Panther. Uvidíme, jaké další odstíny budou následovat. Interiéry jsou silnou stránkou vozů Audi a SQ5 to jen potvrzuje. Sportovní sedadla v kůži nebo v kombinaci kůže a alkantary s vyraženým logem SQ5, detaily z broušeného hliníku či dekor palubní desky z dřevěné dýhy, popř. v pianové černi tvoří dohromady útulnou atmosféru na palubě SQ5.


Autor: Audi

SQ5 uvnitř

Zájemci se SQ5 dočkají v roce 2013 a budou si muset připravit částku minimálně € 58 500.

Názor TopDrive

Model SQ5 vyjadřuje přání zákazníků více, než si dovedeme představit. Další Audi řady S s motory TDI budou pravděpodobně následovat, takové S4 a S4 Avant by byly dalšími vhodnými kandidáty pro dvojitě přeplňovaný dieselový šestiválec. Audi SQ5 je pěkné a bezpochyby rychlé SUV, ale na druhou stranu se musíme ptát, komu zoufale nestačí Q5 3,0 TDI s paketem S-line?

Video

Podobné články:

Napsat komentář

3000 Kč za založení účtu v bance

Tři tisícovky, které leží doslova na zemi a stačí je zvednout. Založte si účet u RB, zaplaťte třikrát měsíčně kartou a tři tisícovky jsou vaše. To mě zajímá.