Bentley Bentayga – vše, co potřebujete vědět o nejrychlejším SUV

První SUV značky Bentley, model Bentayga, se zcela novým motorem W12 představuje nejrychlejší, nejvýkonnější a nejluxusnější vůz dané kategorie na světě. Novinka ztělesňuje výkladní skříň inovativních technologií a komfortních prvků výbavy.

W12 s přímým a nepřímým vstřikováním paliva

Srdcem nového modelu Bentayga je zcela nový, dvakrát přeplňovaný motor W12 6,0 l. S výkonem 447 kW (608 k) a točivým momentem 900 Nm zrychlí z 0 na 100 km/h za 4,1 s a dosáhne maximální rychlosti 301 km/h. Tyto hodnoty dělají z Bentley Bentayga nejvýkonnější a nejrychlejší SUV na světě. Pro srovnání, Porsche Cayenne Turbo S s výkonem 419 kW (570 k) zrychlí z 0–100 km/h rovněž za 4,1 s, ale maximální rychlost činí „jen“ 284 km/h. 

Nový motor W12 používá jak přímé, tak nepřímé vstřikování paliva. Plynulým přepínáním mezi těmito dvěma technologiemi se zvyšuje kultivovanost chodu, snižují emise a maximalizuje výkon a nástup točivého momentu.

1000 Kč za založení účtu

Tisícovka, která leží doslova na zemi. Založte si účet u RB, zaplaťte třikrát kartou a tisícovka je vaše. To mě zajímá.

Působivé emisní hodnoty 229 g/km CO2 bylo zčásti dosaženo díky systému Bentley Variable Displacement, který za určitých podmínek vypíná polovinu válců. V tomto režimu se vypnou sací a výfukové ventily, je zastaveno vstřikování paliva a zapalování a motor tak pro vyšší hospodárnost běží pouze na šest válců.

Motor je spojen s osmistupňovou samočinnou převodovkou. Převodovka a pohon všech kol byly zesíleny, aby dokázaly zvládnout vysoký točivý moment a jízdu mimo zpevněný terén.

Bentley’s Drive Dynamics Mode

Bentley Bentayga nabízí díky systému Bentley’s Drive Dynamics Mode nejširší možnosti jízdního nastavení pro silnici i pro terén ze všech vozů na trhu. K dispozici je až osm jízdních režimů, které jednoduchým otočením ovladače řidiči umožňují zvolit dokonalé nastavení vozu pro jakýkoliv povrch či jízdní podmínky. Tuto všestrannost doplňuje systém Bentley Dynamic Ride (aktivní stabilizátory) a elektrický posilovač řízení EPAS.

Do terénu

Nastavení Responsive Off-Road Setting zákazníkům umožňuje zvolit nejvhodnější nastavení vozu pro široké spektrum terénních povrchů, zatímco informační panel řidiče zobrazuje boční a podélný náklon vozu, úhel natočení předních kol, úhel natočení volantu, kompas a nadmořskou výšku.

Kromě vyspělé vícerežimové kontroly trakce TCS je model Bentayga vybaven asistentem pro sjíždění kopců HDC.

HDC v prudkých klesáních automaticky reguluje rychlost vozu a řidiči dovoluje, aby se plně koncentroval na točení volantem a překážky před vozem. Asistent HDC lze nastavit v rozmezí 2 až 30 km/h a funguje v klesáních převyšujících pět procent.

Vzduchové odpružení

Stejně jako tomu je u všech ostatních vozů Bentley, také model Bentayga je vybaven vzduchovým odpružením s několika režimy. Řidič si může vybrat ze čtyř různých nastavení: High 2, High 1, Normal a Low. 

Režim High 2 lze například zvolit ve chvíli, kdy je cílem zdolat náročnější terén. Majitelé také mohou prostřednictvím tlačítka v zavazadlovém prostoru snížit výšku na zadní nápravě, což výrazně usnadní nakládání nebo připojování přívěsu.

Asistenční systémy

Udržovat konstantní vzdálenost od vpředu jedoucího vozu řidiči umožňuje adaptivní tempomat ACC včetně funkce Stop & Go, prediktivní adaptivní tempomat ACC a asistent jízdy v kolonách. Prediktivní adaptivní tempomat ACC využívá navigačních dat, senzorů a kamer k predikci nadcházejících zatáček, hranic města a změn rychlostních limitů a podle toho upravuje rychlost vozu. Tím zlepšuje jak komfort, tak i spotřebu paliva.

V městských aglomeracích Bentayga nabízí celou řadu asistenčních systémů. Tyto systémy – jako je rozeznávání dopravních značek Traffic Sign Recognition, které rozpoznává široké spektrum dopravního značení a informace následně zobrazuje řidiči, systém detekující vozy přijíždějící vzadu z boku (Rear Crossing Traffic Warning), využívající radarové technologie pro odhalování přijíždějících vozů ve chvíli, kdy couváte z parkovacího místa, či funkce Top View využívající čtyř kamer, které společně zobrazují prostor okolo celého vozu – společně zvyšují každodenní použitelnost vozu.

Displeje, tablety, audio

Zcela nový, kvalitní 8palcový dotykový displej zábavního systému se vyznačuje prémiovou navigační technologií, 60GB pevným diskem a výběrem až z 30 jazyků.

Cestující na zadních sedadlech mohou těžit z uvedení zábavního tabletu Bentley – odnímatelného 10,2palcového zařízení s operačním systémem Android, internetovým připojením 4G, Wi-Fi a Bluetooth pro snadné připojení k vysokorychlostnímu internetu na palubě vozu.

Zákazníci mohou vybírat mezi třemi různými audiosystémy: Bentley Standard Audio, Bentley Signature Audio a Naim for Bentley Premium Audio. Posledně jmenovaný je s výkonem 1950 W, 18 reproduktory a super výškovými reproduktory pro bezkonkurenční reprodukci těch nejvyšších audio frekvencí nejvýkonnějším audiosystémem v segmentu.

Ručně vyráběný interiér v domově značky

Interiér modelu Bentayga stanovuje nové standardy v oblasti luxusu a pečlivosti zpracování, s úzkostlivě precizními přechody mezi nádhernými dřevěnými dýhami a kovovými prvky.

Ručně vybírané dýhy vytvářejí napříč celým interiérem čisté a elegantní plochy. Každý z 15 kusů obložení interiéru je tvarován řemeslníkem Bentley ze sedmi různých dřevěných dýh a opracováván s pozorností k detailu typickou pro značku Bentley.

Palubní desku, středový panel a dveře zdobí vysoce leštěné, ručně obráběné kovové prvky. Broušený kov na voliči jízdních režimů, rukojeti samočinné převodovky, výdeších ventilace a ovladačích nabízí sofistikovanost a jemnost na dotek.

Přepychová přední sedadla, která jsou ručně vyráběna v Crewe a vyznačují se možností nastavení ve 22 směrech, včetně nastavení bočnic sedáku a opěradel, nabízejí vynikající oporu a komfort za všech podmínek. Tento pocit pohodlí ještě více zdůrazňuje masážní funkce se šesti programy, vyhřívání a odvětrávání sedadel.

Ať už zvolíte čtyř- nebo pětimístné uspořádání, všechna kožená sedadla modelu Bentayga jsou nabízena s kontrastním prošíváním a diamantovým vzorem v horní části opěradla a na bočnicích sedáku. Tento vzor odkazuje na britské lovecké sako.

Specialisté Bentley pečlivě vybírají pouze ty nejkvalitnější přírodně činěné býčí kůže, které pocházejí z chladných evropských klimat. Zákazníci mohou vybírat z 15 barev, tří dvoubarevných kombinací a jedné jednobarevné.

Čtyřmístné uspořádání je ultimativním vyjádřením designu, komfortu a luxusu. Dvě samostatná zadní sedadla, nastavitelná v 18 směrech, se vyznačují odvětráváním, stejně jako podnožkami. Dýhou obložená zadní středová konzola ukrývá další funkční prvky, jako jsou držáky nápojů, velké úložné prostory a nabíjecí USB zdířky.

Pocit opulentnosti završuje přepážka za zadními sedadly, která odděluje zavazadlový prostor od kabiny pro cestující. Také ona se vyznačuje diamantovým vzorem, zahrnuje vak na lyže a vytváří uzavřený zadní prostor, jenž v kategorii SUV stanovuje nová měřítka.

Velká panoramatická prosklená střecha s akustickou vrstvou umožňuje přírodnímu slunečnímu svitu osvítit povrchy a detaily uvnitř vozu.

Otevřete bezdotykové víko zavazadelníku a nejenže se před vámi objeví velký a praktický zavazadlový prostor, ale také další unikátní prvek výbavy modelu Bentayga – volitelné sklopné sedadlo. Toto sedadlo se ideálně hodí pro ty, kteří si přejí na chvilku se zastavit a v klidu si vychutnat nádherné okolí. Inovativní, kůží potažené sklopné sedadlo perfektně ladí s celým interiérem vozu.

Možnosti individualizace a zakázková výbava Mulliner

Model Bentayga redefinuje individualizaci a míru luxusu. Výběr barev karoserie, koženého čalounění, dřevěných výplní a lifestylové výbavy je takřka neomezený a na míru šitý jednotlivým zákazníkům.

Stejně jako v případě ostatních Bentley, také model Bentayga lze předat do rukou vysoce kvalifikovaných a specializovaných řemeslníků oddělení Mulliner, kteří na zakázku realizují veškeré požadavky majitelů.

Na začátku prodeje bude model Bentayga k dispozici s nádhernou zabudovanou sadou Mulliner Hamper Set, jejíž součástí je chladnička, na zakázku navržená jídelní sada Linley včetně porcelánového servisu, příborů a křišťálových skleniček a mini úložný prostor pro suché potraviny. Pro komfort i ve volné přírodě lze část této sady vyjmout a použít jako židle.

Video od Bentley Motors

Podobné články:

Napsat komentář

Neomezené volání a porce dat za 327 Kč

Neplatíte zbytečně moc za svůj mobil? Podívejte se, jak mít neomezené volání a slušnou porci dat za bezkonkurenčních 327 korun.