ČR je pračka předělaných vozidel aneb Jak se nenechat napálit?

Zúčastnili jsme se tiskové konference pořádané společností Cebia na téma Jak se bránit nákupu špatných ojetých vozidel. Přinášíme vám výstup v podobě statistik, rizik a řešení.

Na začátek vám přinášíme několik zajímavých čísel. V roce 2011 byla 1/3 nově přihlášených vozů starších deseti let. Průměrná doba stáří aut v České republice je 13,83 let (na konci roku 2011). V letech 2006 – 2008 rapidně rostly počty dovezených vozů ze zahraničí. Ročně se u nás prodá 4× více ojetých vozů ve srovnání s novými. V západních zemích je tento poměr 2:1.

plk. Mgr. Pavel Hanták, mluvčí PČR ÚOOZ, řekl, že počet odcizených vozidel v ČR v posledních letech klesá, ALE čeští zloději kradou více v zahraničí. Dále rostou pojistné a leasingové podvody. Mezi rizikové regiony patří: Praha, Středočeský, Ústecký, Liberecký a Moravskoslezský kraj.

Bohužel nemáme legislativně vyřešeno několik věcí – držení přístrojů sloužících (evidentně) ke krádeži vozidla není trestné. Rozdílná trestní sazba za krádež vozidla a nedovolené užívání cizí věci.

3000 Kč za založení účtu v bance

Tři tisícovky, které leží doslova na zemi a stačí je zvednout. Založte si účet u RB, zaplaťte třikrát měsíčně kartou a tři tisícovky jsou vaše. To mě zajímá.

Ing. Martin Pajer, ředitel Cebia s.r.o., dlouhodobě upozorňuje na zkaženost trhu s ojetými vozidly v ČR. Téměř každé druhé vozidlo (42 %) má upravený tachometr a každé páté vozidlo má upravený rok výroby. Celé problematice nahrávají dva fakty – snadná legalizace odcizených vozidel a stáčení tachometrů, které není trestné! Přičemž stáčení tachometrů je 3× výnosnější obchod než samotné krádeže automobilů.

Jaká rizika na nás čekají při nákupu ojetého vozidla?

Stočený tachometr – průměrně se tachometry stáčí o 100 000 km, ale i více. Důvodem je vyšší cena prodávaného vozidla.

Omlazené vozidlo – cena vozidla se odvíjí od data 1. registrace vozidla, což je jediný údaj, který se nyní uvádí v technickém průkazu. 20 % vozů kontrolovaných spol. Cebia je tzv. omlazeno. Mezi rokem výroby a datem 1. registrace může být až rok rozdíl. U jednoho vozu se ale setkáváme až se čtyřmi daty:

  • Datum výroby
  • Datum prodeje
  • Datum 1. registrace 
  • Datum 1. registrace v ČR

Vozidlo s nejasným původem ze zahraničí – hrozba koupě vozidla, které nebylo v cizině nikdy přihlášeno nebo bylo vyřazeno z registru následkem totální havárie. České úřady toto nekontrolují a je pouze na zákazníkovi, zda si vůz nechá prověřit.

Vozidlo s pozměněnými identifikačními znaky – evidenční kontroly nekontrolují originalitu vozidla, porovnávají pouze VIN kód ve vozidle a v technickém průkazu. V ČR tak nemáme žádný systém či zákonný postup kontroly při přihlašování dovozeného vozidla ze zahraničí. Logickým požadavkem policie je, aby taková kontrola vznikla a byla pod dohledem státu.

Kupující by měl původ vozu zkoumat před jeho koupí, nikoli po ní. Zákazník riskuje ztrátu všech finančních prostředků při zabavení vozu, u kterého se prokáže, že je kradené.

Pomocná ruka

Cebia již 4. rokem provozuje internetový systém AUTOTRACER na adrese www.zkontroluj­siauto.cz, který na základě zadání VIN zobrazuje záznamy o historii vozidla. Cílem systému AUTOTRACER je poskytnutí maximálního množství informací o historii ojetých vozidel, aby si každý mohl vozidlo před nákupem z pohodlí domova zkontrolovat.

Systém AUTOTRACER zobrazí uživateli především tyto informace o zadaném vozidle: přesný rok výroby, kontrolu u leasingových společností, informaci, zda automobil není evidován jako odcizený na území ČR a SR, průběžné stavy tachometru v čase, případně i servisní záznamy a další užitečné informace. V rámci každého prověření zákazník získá podrobný obrázkový návod, jak vozidlo fyzicky zkontrolovat a ověřit si pravost identifikačních znaků (ražby VIN, štítků a svárů karoserie).

Prodejce ojetých vozidel může využít produkt Cebia REPORT, jehož výstupem je OSVĚDČENÍ, které hodnotí vozidlo 1 – 5 hvězdičkami a shrnuje nejdůležitější výstupy z historie vozidla ze systému AUTOTRACER. V sou­časné době má přístup do systému Cebia REPORT již více než 700 firem v ČR.

Cebia se v r. 2011 spojila s největším a nejnavštěvovanějším inzertním portálem v ČR – Sauto.cz. Cílem této spolupráce je zkvalitnění inzerátů s ojetými vozidly a zvýšení ochrany spotřebitele před falešnými nebo nepravdivými inzeráty. Každý prodejce má možnost ke svému inzerátu toto hodnocení ve formě OSVĚDČENÍ Cebia REPORT přiložit.

„Jako největší inzertní server na prodej ojetých a nových automobilů cítíme povinnost nabízet našim uživatelům co největší možnost bezpečí. Toho jsme dosáhli díky spojenectví se společností Cebia. Díky tomu jsme mohli uživatelům, ale i klientům Sauto.cz nabídnout zase něco navíc. Každý zájemce o koupi vozidla hned uvidí, že automobil, o který má zájem, je ověřený a může prodejci důvěřovat. Naším cílem je, aby OSVĚDČENÍ Cebia REPORT mělo na Sauto.cz co nejvíce inzerátů,“ řekl Michal Zadák, manažer serverů Sauto.cz a Smoto.cz.

Podobné články:

3 komentáře u „ČR je pračka předělaných vozidel aneb Jak se nenechat napálit?“

  1. AUTOTRACER který na základě zadání VIN zobrazuje ZA PRISLUSNY POPLATEK záznamy o historii vozidla … pardon, ale nechybi zde oznaceni PR?

    Odpovědět
    • Můj článek reflektuje fakta, která zazněla na TK a částečně vychází z TZ, která překvapivě (!) tiskovku sumarizuje. Účelem tohoto článku není románové čtení, ale předat informace.

      Odpovědět

Napsat komentář

3000 Kč za založení účtu v bance

Tři tisícovky, které leží doslova na zemi a stačí je zvednout. Založte si účet u RB, zaplaťte třikrát měsíčně kartou a tři tisícovky jsou vaše. To mě zajímá.