Glosa: Proč má rally v Praze smysl

Nevím, kolik z vás postřehlo, že se v sobotu 29.11. jel na Strahově Pražský rallysprint. Ale tipuju, že vás asi moc nebude vzhledem ke skutečnosti, že na této akci nikdo nepřišel o život. A tak vlastně není o čem psát… nebo snad ano?

Pokud nejste fanouškem rally a nesledujete weby věnující se motoristickému sportu, pak jste pravděpodobně ani nepostřehli, že se poslední listopadovou sobotu jel Pražský rallysprint. Osobně jsem zaznamenal pár strohých informací o dopravních uzavírkách na portálu hlavního města, ale do masmédií informace o akci nějak nepronikly. Asi nebylo potřeba, vždyť jsme přece fotbalový národ, tak koho zajímá nějaká rally, která se navíc nejede „na body“. Jinými slovy naprosto zbytečná akce, o kterou nestojí ani líní lidé města pražského a ani závodní týmy, pro které je to jen vyhazování peněz.

Letošní 20. ročník se konal tradičně na Strahově, tedy v místě, kam Pražský rallysprint prostě patří. Teploměr ukazoval 2°C nad nulou a vstupné činilo neskromných 200 Kč. No uznejte sami, kterej vůl by na něco takového šel? A přece! Nás volů se tam nějaká ta tisícovka sešla. Z pohledu účasti závodních týmů to také nebylo vůbec špatné, přihlásilo se jich přes padesát. Takže měl kdo fandit, a bylo komu fandit. Divácká kulisa na této rally, která je víc show než závodění, byla nezpochybnitelným důkazem toho, že automobilové soutěže mají stále svou početnou skupinu příznivců. Koukat na rally auta v ulicích města je něco docela jiného než je vidět na venkovských či lesních cestách.

Vody českého internetu zůstaly stojaté i po akci. Druhý den nebyla o rallysprintu v masmédiích ani zmínka. Nejsem překvapen. Vždyť nikdo nezemřel a nebyl ani vážně zraněn. Stejný klid, který prožívaly sanitky a vrtulník pražské záchranky, prožívaly i redakce médií, které vědí všechno první. V opačném případě bychom viděli živé vstupy, sledovali rozhovory se záchranáři, obyvateli Strahova, dopravními experty a nakonec pod články četli názory lidí, kteří sice nevlastní ani řidičský průkaz, ale na bezpečnost v rally mají ten správný názor. S naivitou malého dítěte si pokládám řečnickou otázku, proč masmédiím nestojí za to, napsat, že se akce konala a proběhla v pořádku. Čistě z informativních důvodů stejně jako v jiných „pozitivních“ případech jako například, že se v mateřské škole v Horní Spodní zrekonstruovala jídelna nebo že klokánci v zoo mají nové mláďátko. Česká rally by si zasloužila trochu vlídného slova.

Podobné články:

3000 Kč za založení účtu v bance

Tři tisícovky, které leží doslova na zemi a stačí je zvednout. Založte si účet u RB, zaplaťte třikrát měsíčně kartou a tři tisícovky jsou vaše. To mě zajímá.

5 komentářů u „Glosa: Proč má rally v Praze smysl“

  1. Dobrý den,
    nemáte náhodou i pár fotek st. č. 46 Stříbrný fábie?
    Díky, Vláďa Mandík. vladimirmandik@gma­il.com

    Odpovědět
  2. Já osobně jsem na této akci byl a věřím, že by určitě bylo o čem napsat/udělat reportáž. Vždyť to není událost, která se opakuje každý víkend. Strahov má „závodnickou“ atmosféru, vždyť rallysprint není jediný, jezdil se tam i pohár Czech Drift Series apod, navíc většina redakcí i televizí sídlí v Praze, takže na ono dějiště je to blízko. Nevidím tedy problém, proč o akci neinformovat. Jenže to jsem já, ale já na televizi nekoukám a noviny nečtu, protože nejsem Ovce obecná – poddruh česká. A ony „masmédia“ rády krmí české ovečky raději tím, že je jakýsi zámek na prodej a kolik stojí, co v sobě má, že je v ceně purkrabí a služebnictvo, a další pindy co nestojí za řeč. Nebo že se z vody ve sklenici stane led, když je venku pod nulou (zdroj: investigativní reportáž TV hOVNA)…
    Proč tomu ale tak je? Proč raději neinformují o tom, co se SKUTEČNĚ děje na Ukrajině? Proč nezveřejní, že v Belgii jsou obrovské národní protesty? Proč nikdo nechce mluvit o úmluvě TTIP spojenou s CETA, která umožňuje netransparentně vyjednávat o snížení pracovních práv, sociálích jistotách či (obyčejných) dodávkách vody? Že nevíte co CETA, TTIP, ACTA či NWO znamená? Rád bych rozšířil povědomí o tom, co vlastně nikdo nemá vědět.
    Prosím procitněte, vždyť tahle manipulace nesmí ovládat každého…
    Zkuste si někdy pročíst http://www.nwoo.org nebo http://www.protiproud.cz a zkuste se podívat na věci objektivně, tedy nezaujatě, což je opakem toho, co do Vás hustí média.

    Téda, dobrej sloh, dal mi zabrat, tak ho zkuste jen tak nepřelítnout očima a neignorovat, jasný? Jinak pěknej den přeju všem petrolheadům 😉
    Tu máte ještě vidko, estli ste líný číst https://www.youtube.com/watch?v=lvT4zyAfaHk

    Odpovědět

Napsat komentář

3000 Kč za založení účtu v bance

Tři tisícovky, které leží doslova na zemi a stačí je zvednout. Založte si účet u RB, zaplaťte třikrát měsíčně kartou a tři tisícovky jsou vaše. To mě zajímá.