Jaguar F-Type Project 7 – první vlaštovka z nového oddělení speciálních vozů

Fantastický roadster F-Type přichází v ještě lepším balení. Je odkazem nejen na minulost, ale také příslibem do budoucnosti, neboť je prvním vozem nově vzniklého oddělení Jaguar Land Rover Special Operations. Project 7 je nabízen s větším výkonem, více karbonovými díly a v omezeném počtu.

Vzorem pro F-Type Project 7 byl Jaguar D-Type, závodní vůz z období 50. let. Značka Jaguar se tehdy soustředila víceméně jen na tento slavný vytrvalostí závod a D-Type byl stvořen pro jediný účel – vyhrát 24 hodin Le Mans. To se podařilo hned 3× po sobě.

F-Type Project 7 v Le Mans startovat nebude (mimochodem, letošní ročník závodu 24 hodin je již za námi), ale bude chloubou Jaguaru na právě probíhajícím Goodwood Festival of Speed. Základem pro Project 7 byla verze s přeplňovaným osmiválcem. Oddělení Jaguar Land Rover Special Operations se soustředilo na všechny důležité části vozu – aerodynamiku, motor, brzdy a podvozek. Project 7 má nové nárazníky s většími vstupy vzduchu, jiné prahové nástavce, karbonový difuzor stejně tak pevné zadní křídlo a splitter na přídi. Čelní okno je nižší než ve srovnání s roadsterem F-Type. Aerodynamický „hrb“ za hlavou řidiče je prvek vypůjčený právě z šedesát let starého D-Type. Uvnitř najdete sportovní sedadla se závodními bezpečnostními pásy, mnoho kůže, alcanatary a karbonu. Zpoza 20“ černě lakovaný kol doslova svítí žluté třmeny karbon-keramických brzd. Podvozek byl přepracován, vůz má aktivní tlumiče a elektronický diferenciál s funkcí vektorování točivého momentu. 

Kompresorem přeplňovaný motor V8 5,0 l dostal dalších 25 koní k dobru. Výsledné parametry jsou 423 kW (575 k) a 680 Nm. Vůz o hmotnosti 1585 kilogramů vybavený 8stupňovou automatickou převodovkou akceleruje z 0–100 km/h za 3,9 sekundy a maximální rychlost činí 300 km/h. Project 7 se bude nabízet v pěti barvách laku, přičemž British Racing Green je jediný správný. Další laky jsou Glacier White, Ultimate Black, Caldera RedUltra Blue. Výrobce omezí produkci na pouhých 250 kusů, které k zákazníkům dorazí v průběhu roku 2015.

Jaguar Land Rover Special Operations

3000 Kč za založení účtu v bance

Tři tisícovky, které leží doslova na zemi a stačí je zvednout. Založte si účet u RB, zaplaťte třikrát měsíčně kartou a tři tisícovky jsou vaše. To mě zajímá.

Nově vzniklé oddělení sídlící nedaleko Coventry, domova Jaguaru, zaměstnává 150 lidí. Úkolem tohoto oddělení je „upravovat a vylepšovat“ vozy Jaguar a Land Rover. F-Type Project 7 je jejich prvním dílem. V současné době se již testuje Range Rover Sport, výkonné SUV určené pro náročnou klientelu. Vozy této divize budou nabízeny v dealerské síti Jaguar Land Rover a budou se na ně vztahovat tovární záruky.

Sledujte video od Jaguaru, kde se protíná minulost se současností

Podobné články:

Napsat komentář

3000 Kč za založení účtu v bance

Tři tisícovky, které leží doslova na zemi a stačí je zvednout. Založte si účet u RB, zaplaťte třikrát měsíčně kartou a tři tisícovky jsou vaše. To mě zajímá.