Praga R1R bude vyrobena v limitované edici 68 automobilů

Společnost Praga začala přijímat objednávky na zbrusu nový silniční vůz nesoucí označení R1R. Superrychlá Pragovka stojí 198 000 eur a bude vyrobena v limitované edici 68 vozů. Určena je jak pro milovníky rychlosti, tak pro náročné sběratele automobilů.

Kultovní značka Praga se v novodobé historii prezentovala především prostřednictvím svých závodních aktivit, nyní se však vrací ke svým kořenům. Úspěchy ověnčená výroba motokár, vývoj letadla Praga Alfa a výroba vlastních závodních vozů je nově doplněna o silniční vůz Praga R1R.

Proč 68?

Letos je tomu 68 let od chvíle, kdy z rozhodnutí tehdejší vládní komunistické strany skončila společnost Praga s výrobou osobních automobilů a plně se koncentrovala na výrobu nákladních vozů. Z tohoto důvodu bude automobil Praga R1R vyroben v limitované sérii 68 kusů jakožto pocta tomuto významnému milníku v dějinách značky.

3000 Kč za založení účtu v bance

Tři tisícovky, které leží doslova na zemi a stačí je zvednout. Založte si účet u RB, zaplaťte třikrát měsíčně kartou a tři tisícovky jsou vaše. To mě zajímá.

Stejně jako závodní Praga R1 je i R1R jednosedadlový vůz s designem a funkčností okruhových prototypů, nicméně technika silničního vozu prošla řadou úprav a součástí jeho příplatkové výbavy může být i přídavná sedačka pro spolujezdce.

Čísla, která chcete slyšet

Model R1R je poháněn dvoulitrovým přeplňovaným motorem ve výkonových variantách od 330 do 400 koní a krouticím momentem hraničícím na hodnotě 530 Nm. Při váze 670 kg tak vůz disponuje přesvědčivým poměrem výkon/váha převyšujícím 550 koní na tunu. Tou nejpozoruhodnější vlastností vozu však zůstává jeho aerodynamika. Generovaný přítlak mu při rychlosti 200 km/h teoreticky umožňuje jezdit hlavou dolů, což v praxi znamená, že dosahuje velmi vysokých rychlostí při průjezdech zatáčkami. Se závodním vozem sdílí rovněž monokok z karbonového kompozitu zajišťující bezpečnost na úrovni těch nejmodernějších závodních speciálů.

Cena a termín dodání

Základní cena vozu z limitované série je 198 000 €. K tomu společnost Praga nabízí bohaté příslušenství příplatkové výbavy, kterou bude ladit individuálně na přání klientů. Každý klient tak získá opravdový unikát.

Dnem 20. 7. 2015 začala společnost Praga přijímat objednávky na jednotlivé číslované vozy této limitované série, přičemž první dodávky vozů R1R jsou plánovány na Q1 2016.

Podobné články:

Napsat komentář

3000 Kč za založení účtu v bance

Tři tisícovky, které leží doslova na zemi a stačí je zvednout. Založte si účet u RB, zaplaťte třikrát měsíčně kartou a tři tisícovky jsou vaše. To mě zajímá.