Seat Leon CUPRA 290 – dotahuje na Golf R

Vrcholná verze modelové řady Leon – CUPRA – nyní poskytuje nejvyšší výkon 213 kW / 290 k. Adaptivní regulace podvozku DCC, uzávěrka předního diferenciálu, progresivní řízení, CUPRA Drive Profile a sériově dodávané světlomety LED jsou dalšími příklady nejmodernější techniky. Nejžhavější hothatch je možné objednávat od konce září 2015.

CUPRA 290 = 290 koní

Čtyřválec 2.0 TSI, přeplňovaný turbodmychadlem s nevšedně pohotovými reakcemi, překypuje vyspělou technikou a průkopnickými inovacemi, mezi něž patří dvojité vstřikování paliva, které doplňuje přímé vstřikování benzinu nepřímým vstřikováním do sacího potrubí při částečném zatížení. Optimalizované nastavení snižuje spotřebu paliva a emise pevných částic. Plnění válců je za všech podmínek optimalizováno natáčením vačkových hřídelů a změnou zdvihu výfukových ventilů. Sběrné výfukové potrubí je integrováno do hlavy válců a je součástí inovativní chladicí soustavy. Nový druh povrchové úpravy hliníkových pístů a ložisek minimalizuje tření. Soubor opatření pro snižování spotřeby paliva modelu CUPRA zahrnuje také systém start/stop a systém rekuperace kinetické energie.

0–100 km/h za 5,7 s

CUPRA 290 s převodovkou DSG, dodávanou na přání, zrychlí z 0 na 100 km/h za pouhých 5,7 sekundy, v kombinaci s manuální převodovkou za 5,8 sekundy. Elektronicky omezená nejvyšší rychlost 250 km/h je formalitou. Maximální točivý moment 350 Nm je nyní k dispozici v ještě širším rozsahu otáček od 1700 do 5800 min-1 a zaručuje pozoruhodnou hnací sílu v jakékoli situaci. Průměrná spotřeba paliva je pouhých 6,6 l/100 km s převodovkou DSG, resp. 6,7 l/100 km v případě modelu Leon SC s mechanickou převodovkou.

Další tovární vylepšení

3000 Kč za založení účtu v bance

Tři tisícovky, které leží doslova na zemi a stačí je zvednout. Založte si účet u RB, zaplaťte třikrát měsíčně kartou a tři tisícovky jsou vaše. To mě zajímá.

Sportovní vlastnosti modelu Leon CUPRA 290 lze ještě více umocnit na přání dodávaným paketem Performance, který zahrnuje sadu brzdových třmenů Brembo, exkluzivní design kol a speciální pneumatiky.

Podvozek: DCC, špéra…

CUPRA byla vždy synonymem vynikající dynamiky, precizní agility a úžasného sportovního charakteru. Leon CUPRA posouvá laťku ještě o velký kus výš – v každém ohledu. Nový Leon CUPRA dosahuje na závodním okruhu výrazně nižších časů na kolo než jeho už tak pozoruhodný předchůdce, a to díky:

  • adaptivní regulaci podvozku DCC, 
  • uzávěrce diferenciálu přední nápravy,
  • progresivnímu řízení, 

které jsou součástí sériové výbavy. Vůz se zároveň výrazně snadněji řídí a nabízí překvapivě vysokou úroveň komfortu dokonce i při dlouhém cestování po dálnici. Bezpečné a spolehlivé zpomalení má na starosti speciální vysokovýkonná brzdová soustava pro model CUPRA, kterou lze rozpoznat podle červených brzdových třmenů.

Nová uzávěrka diferenciálu přední nápravy výrazně zvyšuje trakci a ovladatelnost tohoto vozu s pohonem předních kol. Systém používá elektronicky řízenou a hydraulicky ovládanou vícelamelovou spojku. V extrémním případě lze 100 % hnací síly přenášet na jedno kolo (max. 1600 Nm). Řízení uzávěrky diferenciálu je propojeno se všemi ostatními podvozkovými systémy, včetně systémů ESP a EDS. Uzávěrka diferenciálu zvyšuje trakci a zároveň také potlačuje nežádoucí vliv hnací síly na řízení. Precizní regulace činnosti uzávěrky diferenciálu neovlivňuje negativně citlivost řízení.

Stabilizační systém ESP byl specificky nastaven pro Leon CUPRA a umožňuje velmi sportovní styl řízení při zachování maximální bezpečnosti. Pro extrémně dynamickou jízdu, například na závodním okruhu, lze ESP také deaktivovat ve dvou krocích. První stupeň deaktivuje protiprokluzový systém a uvede ESP do sportovního režimu, který dovoluje větší natáčení vozidla kolem svislé osy. Druhý stupeň deaktivuje ESP kompletně.

CUPRA Drive Profile

Systém umožňuje měnit charakteristiku modelu Leon CUPRA ve velmi širokém rozsahu v souladu s individuálními preferencemi řidiče. Inženýři v Martorellu se kromě režimů Comfort a Sport zaměřili především na režim Cupra. V tomto nastavení reaguje motor na pohyby pedálu plynu s mimořádnou citlivostí, zatímco DSG pracuje v nejsportovnějším režimu řazení a generátor zvuku podporuje sytý zvukový projev přeplňovaného motoru. Také adaptivní regulace podvozku DCC, progresivní řízení a uzávěrka předního diferenciálu pracují ve svém nejsportovnějším nastavení.

Výbava

Verze CUPRA 290 je vizuálně odlišena jedinečnými 19“ koly, lakovanými v odstínu titanu, aerodynamickým paketem se zadním střešním spoilerem, nápisy CUPRA na brzdových třmenech a černými kryty vnějších zpětných zrcátek. Ozdobné obložení na přístrojové desce je v této vrcholné sportovní variantě leskle chromované nebo na přání černé.

Součástí sériové výbavy jsou také přední a zadní světlomety LED, sportovní sedadla čalouněná alcantarou, volant CUPRA a Media System Plus s 6,5“ barevným dotykovým displejem. Speciálním prvkem v interiéru verze CUPRA je dekorační osvětlení. Diody LED ve výplních dveří zdůrazňují kontury vnitřního designu a umocňují prémiovou atmosféru v prostoru pro cestující. Dekorační osvětlení zároveň umožňuje cestujícím ještě lepší orientaci a zvyšuje pocit prostornosti. Barva diod LED se mění s nastavením systému CUPRA Drive Profile – v režimu CUPRA je červená, ve standardním nastavení je bílá.

Verzi CUPRA lze dále individualizovat prostřednictvím barevných paketů White Line, Black Line a Energy Line. Rámečky masky chladiče, kryty vnějších zpětných zrcátek a části dvoubarevných kol z lehké slitiny jsou lakovány příslušnou barvou – u paketu Energy Line se jedná o oranžovou Cup Racer.

Již tento měsíc

V České republice bude možné tento model objednávat od konce září.

Kolegové z koncernu

Nejbližším konkurentem je Volkswagen Golf R (2.0 TSI 221 kW/300 k, 380 Nm, 0–100 km/h za 5,7 s, max. 250 km/h).

Nejsilnější vůz značky Škoda je Octavia RS 230 (2.0 TSI 169 kW/230 k, 350 Nm, 0–100 km/h za 6,7 s, max. 250 km/h)

Mohlo by vás zajímat: nový Seat Ibiza Cupra s motorem 1.8 TSI

Podobné články:

Napsat komentář

3000 Kč za založení účtu v bance

Tři tisícovky, které leží doslova na zemi a stačí je zvednout. Založte si účet u RB, zaplaťte třikrát měsíčně kartou a tři tisícovky jsou vaše. To mě zajímá.