Shelby Mustang GT500 Cobra – na počest Carrolla Shelbyho

Ford na Carrolla Shelbyho nezapomněl. Brutální Mustang GT500 Cobra s výkonem 862 koní je toho důkazem. Zatím je jen jeden.

Lidé z Ford Motor Company, Ford Racing a Shelby American dali hlavy dohromady, aby vymysleli, čím uctít památku nedávno zesnulého Carrolla Shelbyho. Úpravám a stavbám závodních vozů zasvětil Shelby celý svůj život, takže co jiného by to mělo být, když ne nadupaný automobil? Jako základ posloužil Shelby Mustang GT500 s motorem V8 5,8 l. Pětistovka Shelby má díky kompresoru 478 kW (650 k), což je už slušné stádo mustangů. Kontrolní otázka – jak z motoru přeplňovaného kompresorem dostat ještě větší výkon? Ford odpověděl takto: výměnou kompresoru za větší. Výsledkem je výkon 633 kW (862 k). 

Částečně se upravovala i karoserie, zejména zadní blatníky a to z důvodu, aby se do nich vešla široka kola. Slušelo by se říci spíše válce. Na přední nápravě se odvalují kola o rozměru 20×10 a na zadní 20×13. Třináct palců široké! Vůz je lakován do modré Guardsman Blue s bílými pruhy Wimbledon White. Jediný exemplář GT500 Cobra si už odbyl debut na veřejnosti, a to na Rolex Monterey Motorsports Reuninon.

Podobné články:

Napsat komentář

Neomezené volání a porce dat za 327 Kč

Neplatíte zbytečně moc za svůj mobil? Podívejte se, jak mít neomezené volání a slušnou porci dat za bezkonkurenčních 327 korun.