TEST: BSR Mercedes-Benz C 220 CDI – prokazatelné zlepšení

Redakce TopDrive dostala šanci otestovat Mercedes-Benz C 220 – demo-auto švédského specialisty BSR. Cílem úprav, zahrnující řídící jednotku motoru, výfuk, podvozek a brzdy, bylo zlepšení jízdních vlastností ve všech směrech. Nezapomnělo se ani na design. Čtěte, jak moc se to povedlo.

Když mi od Martina Háka, ředitele BSR pro ČR a SK, přišla do mailu nabídka na test jejich demo-auta Mercedes-Benz C 220, zpozorněl jsem. Úprava softwaru BSR Stage 1, sportovní vzduchový filtr, sportovní výfuk, podvozek Eibach B12 Pro-kit, brzdy s 8 a 6pístkovými třmeny, kola Dotz 20“ – to vše v kombíku s dieselovým čtyřválcem pod kapotou.

Ve Spojených státech mají krásný výraz pro vozy, které mají vysoký výkon, ale vzhledově jsou zcela nenápadné. Ten výraz je „sleeper“ a přesně to NENÍ případ tohoto Céčka od BSR. Původně to byl obyčejný stříbrný kombík na 17“ kolech. U BSR ho napůl oblékli do černé matné, přidali trochu červené, nasadili karbonová zrcátka, výfuk se čtyřmi koncovkami, přední nárazník s výrazným spoilerem a výdechy po stranách. Vzhled završují zmíněná 20“ kola Dotz obutá do pneumatik Bridgestone S001 235/35R20. Suma sumárum Mercedes vypadá jako C 63 AMG, možná lépe. Je to však verze C 220 CDI o výkonu 125 kW (170 k), konkrétně před-faceliftovaný model (W204).

Software prioritou, hardware externalitou

3000 Kč za založení účtu v bance

Tři tisícovky, které leží doslova na zemi a stačí je zvednout. Založte si účet u RB, zaplaťte třikrát měsíčně kartou a tři tisícovky jsou vaše. To mě zajímá.

Prohlásit o BSR, že dělají „chip tuning“ by bylo vzhledem k jejich způsobu práce urážka. Na rozdíl od jiných neupravují data řídící jednotky motoru na koleně. Ve švédské centrále se software skutečně vyvíjí a to vždy s ohledem na životnost motoru, emise a převodové ústrojí toho konkrétního modelu. Výsledky se pak ověřují přesným měřením.

V nabídce úpravce se však postupně objevily i hardwarové prvky jako vzduchové filtry a výfuky nahrazující tovární díly. Podlahové koberečky do interiéru a klíčenky nepočítám. Pro uspokojení náročných zákazníků se BSR spojilo s věhlasnými dodavateli performance dílů jako například Eibach a Brembo. Názornou ukázkou, tedy takovým „katalogem na kolech“ jsou pak demo-auta. Toto konkrétní kombi Mercedes-Benz má za úkol strhávat na sebe pozornost, nabídnout excelentní jízdní vlastnosti a to při nízkých provozních nákladech.

TIP: fotogalerie Mercedes-Benz TE (W124)

59 k a 44 Nm za 15 minut

Stejně jako v případě testovaného SAABu 9–3, jsem i tentokrát dostal k vozu PPC jednotku obsahující jak tovární, tak BSR data. Abych přehrál software v řídící jednotce motoru, stačilo udělat následující: spojit PPC jednotku s vozem přes OBD konektor, dvakrát zmáčknout enter a počkat necelou čtvrthodinu. Kapotu motoru jsem vůbec neotvíral, nebyl důvod.

V řeči čísel se událo následující

Technické údaje
výrobce Mercedes-Benz model C 220 CDI (W204)
palivo nafta náhon zadní
počet válců 4 objem motoru (ccm) 2148
tovární údaj naměřený údaj BSR po úpravě BSR
výkon (kW/k) 125 / 170 124 / 169 167 / 228
točivý moment (Nm) 400 414 458
akcelerace 0–100 km/h (s) 8,5
akcelerace 80–120 km/h (s) 5,3 4,7
akcelerace 100–150 km/h (s) 10,0 8,6


Autor: BSR

porovnání sériového a upraveného výkonu

Z grafu je patrné, že průběh výkonu a točivého momentu je vcelku lineární už v továrním nastavení. U BSR udělali z dobrého ještě lepší. Vyšší výkon a točivý moment nastupují dříve v nižších otáčkách a nepolevují ve vysokých otáčkách. Nastavení BSR „vyhladilo“ křivku točivého momentu, která v případě továrního nastavení má viditelný propad v cca 2000 ot./min.

Mercedes-Benz C 220 v praxi

Považoval jsem za důležité, se s vozem seznámit v továrním nastavení. Výkon 170 koní je v případě automobilu střední třídy tak akorát pro běžné každodenní ježdění. Ve spojení s automatickou převodovkou je jízda o to pohodlnější a uvolněnější. Pětistupňová převodovka nabízí jak sportovní, tak manuální řazení (zpoza volantu vykukují pádla řazení určená právě k tomu), ale musím konstatovat, že Mercedes v tomto případě zaspal dobu. V klasickém automatickém režimu nejsou reakce převodovky kdovíjak rychlé, ale nemám s tím problém. Od sportovního módu bych čekal pohotovější projev a manuální režim je dosti nepřesvědčivý vzhledem k relativně malému stáří vozu.

Posílení motoru od BSR v úpravě Stage 1 není kdovíjak velké, ale lepší odezva na sešlápnutí plynového pedálu byla znát okamžitě. Motor byl pružnější v celém spektru otáček, nechal se ochotněji vytáčet a nebyl tak problém cestovat po dálnici rychlostí daleko vyšší než je ta povolená. Předjíždění bylo rovněž rychlejší a tedy bezpečnější. Větší pružnost motoru doceníte právě v rozmezí rychlosti 80 až 150 km/h, tedy v rychlostech, jakými se pohybujete nejčastěji.

Podvozek rychlejší než motor

To, co však činilo automobil značně rychlejším, byly podvozek a brzdy. Kit tužších tlumičů s kratšími ocelovými pružinami přiblížil Céčko pěkně k zemi a hlavně mu umožnil jistější a rychlejší průjezdy zatáčkami. Rychlosti, jaké byl vůz schopen v zatáčkách, byla zásluhou více podvozku, než motoru. Nezaznamenal jsem žádné náklony karoserie, zkrátka absolutní jistota v ovládání vozidla. Na hladkém asfaltu pochopitelně. Dlažební kostky, příčné nerovnosti a výmoly srážely komfort, ale méně, než bych očekával. Svou troškou přispěly i velká kola, která mimochodem úžasně vyplňovala blatníky Céčka. Že kola dělají auto, musí být všem jasné na první pohled.

A proč tak velká kola? Protože pod nimi jsou obrovské brzdy. Na přední nápravu namontovali v BSR 8pístkové třmeny s kotouči o průměru 405 mm, na zadní nápravu pak 6pístkové třmeny s kotouči o průměru 380 mm. Ano, domníváte se správně, že tohle je už extra liga. Odhaduji, že tyto brzdy tvoří tak ¼ ceny vozu. Zůstává pro mě otázkou, jaké brzdové destičky Švédové použili, protože chování brzd bylo hodně civilizované, tedy bez jedovatého účinku a pískání. V první třetině sešlápnutí brzdového pedálu se dostavil okamžitý, nicméně ne prudký brzdný účinek, jaký bych od takových brzd čekal. Se silnějším sešlápnutím pedálu brzdy přišla razantní decelerace.

Spotřeba stejná, vlastně lepší

Design vozu, podvozek a brzdy udělaly vůz bezpochyby lepším a rychlejším. Protože není moc lidí, kteří se v případě C 220 CDI rozhodnou pro takový podvozek a rozhodně není na světě člověka, který by na C 220 CDI namontoval takovéhle brzdy, zůstává tím hlavním předmětem úpravy motor. Verze C 220 CDI je dosti oblíbená právě pro svůj poměr výkon-spotřeba-cena. Jaký apetit po naftě měl vůz před úpravou a po ní?

S továrním nastavením jsem jezdil v kombinovaném provozu se spotřebou 8,2 l/100 km. Výrobce udává 6,1–6,3 l/100 km. Pozitivní překvapení jsem zaznamenal v městském provozu. Zatímco Mercedes uvádí spotřebu 8,2 – 8,4 l/100 km, mně se s lehkou nohou podařilo dostat na 7,2 l/100 km, což u tak velkého vozu s archaickým automatem není vůbec špatné.

S BSR softwarem jsem v kombinovaném provozu dosáhl spotřeby 7,9 l/100 km, ve městě to bylo 7,3 l/100 km. No, a pokud by vás zajímala spotřeba během dálničního přesunu, kdy se plynový pedál téměř dotýkal podlahy, tak palubní počítač ukázal hodnotu 9,8 l/100 km. Vysvětlení je nasnadě. Motor má více síly v celém spektru otáček, takže má o něco méně práce s hmotností vozu. Připomínám, že do útrob motoru nebylo zasahováno. Vyměněn byl vzduchový filtr a výfuk. Rychlejší odvod spalin a zkrášlení vozu budou hlavním přínosem výfuku BSR. Jadrnější zvuk motoru jsem bohužel nezaznamenal. Ta dobrá zpráva je, že vůz nekouřil, jak bývá u upravených dieselů často vidět.

Za zapůjčení vozu děkujeme společnosti BSR Česká republika a Slovensko.

Fotogalerie Mercedes-Benz C 220 CDI BSR demo

Podobné články:

Napsat komentář

3000 Kč za založení účtu v bance

Tři tisícovky, které leží doslova na zemi a stačí je zvednout. Založte si účet u RB, zaplaťte třikrát měsíčně kartou a tři tisícovky jsou vaše. To mě zajímá.