Testy roku 2014 @TopDrive.cz

Rekapitulace testovaných aut, která zavítala v loňském roce do naší garáže. Pálili jsme benzín i naftu, objevovali jsme detaily, hledali přednosti i chyby a také jsme se lecčemu novému přiučili.

Do našich redakčních testů si vybíráme atraktivní auta, mnohdy horké novinky daného roku. Prvním testovaným vozem roku 2014 a zároveň i kandidátem na překvapení sezóny byl sportovní sexy model RCZ R od Peugeotu. Během týdne jsme poznali, že jeho krása je až druhořadá ve srovnání s tím, jak tohle auto jezdí a jak se řídí. Odkaz na celý test zde.


Autor: Tomáš Čanda

Peugeot RCZ R

Silné stránky: motor, brzdy, podvozek, samosvorný diferenciál, zpětná vazba, design, sedadla
Slabé stránky: občas se zadrhávající řazení, cena

1000 Kč za založení účtu

Tisícovka, která leží doslova na zemi. Založte si účet u RB, zaplaťte třikrát kartou a tisícovka je vaše. To mě zajímá.

Ještě před začátkem letní sezóny jsme chytali bronz v kabrioletu BMW 435i. U tohoto modelu jsme došli k závěru, že nejlepší motor pro čtyřkový kabriolet je právě ten ve verzi 435i. Oplývá nejen pěkným zvukem, což je u vozu se skládací střechou zvlášť důležité, ale umí si poradit s nemalou hmotností celého vozidla. Odkaz na celý test zde.


Autor: Tomáš Čanda

BMW 435i kabriolet

Silné stránky: motor, brzdy, podvozek, převodovka, víceméně celoroční použitelnost díky pevné skládací střeše a příplatkovým sedadlům, čtyři místa k sezení
Slabé stránky: verzi 435i s téměř plnou výbavou není moc co vytýkat

Nejrychlejším testovaným autem loňského roku bylo coupé M235i od BMW. Tahle M4 pro chudé nám připomněla čirou radost z jízdy v podání BMW tak, jak to máme rádi. Oproti M135i velký posun vpřed. Odkaz na celý test zde.


Autor: Tomáš Čanda

BMW M535i

Silné stránky: M235i lze brát jako nástupce fenomenálně dobré M3 E46
Slabé stránky: za samosvorný diferenciál se připlácí

V průběhu léta jsme dvakrát zavítali na Autodrom Most. Na akci Peugeotu jsme se opět setkali s RCZ R. A také s menším a též velmi zábavným hatchem 208 GTi. Druhá pozvánka na okruh přišla od Renaultu. Na stole ležely klíče od sportovních modelů R.S. – Mégane a Clio. Odkaz na vzájemné porovnání všech čtyř aut najdete zde.


Autor: Tomáš Čanda

Renault Mégane R.S.

MINI nás přesvědčilo, že i jeho nová generace vozů se skvěle řídí. Testovali jsme verzi Cooper s přeplňovaným ehm, tříválcem. Jak nefandíme downsizingu, tak musíme na druhé straně uznat, že v této kategorii aut jsou malé oturbené motory přínosem. Odkaz na celý „rally“ test zde.


Autor: Tomáš Čanda

MINI Cooper

Silné stránky: Pružnost, spotřeba, zpětná vazba, komfort a použité materiály v kabině
Slabé stránky: automat funguje bez problémů, ale fandové vždy zvolí manuál

Tušili jsme, že VW Golf GTI bude všestranný hothatch, ale jeho jízdní vlastnosti a zpětná vazba předčily veškerá naše očekávání. Dokonce i ta očekávání, které jsme vůbec neměli. Velmi příjemný týden jsme strávili s verzí Performance. Odkaz na test zde.


Autor: Tomáš Čanda

Volkswagen Golf GTI Performance

Silné stránky: motor, DCC podvozek, brzdy, diferenciál, interiér, zpětná vazba, univerzálnost
Slabé stránky: zvuk motoru, výsledná cena s příplatkovými prvky luxusní výbavy

Abychom vám demonstrovali, jakou výbavou můžete mít dnes vůz nižší střední třídy, sáhli jsme po Peugeotu 308 SW v téměř plné palbě. A při té příležitosti jsme zjistili, že je to vlastně fajn auto, které se i dobře řídí. Odkaz na celý test zde.


Autor: Tomáš Čanda

Peugeot 308 SW

Silné stránky: motor, podvozek, převodovka, praktičnost, jízdní vlastnosti (optikou dané třídy)
Slabé stránky: centrální dotykový displej

I v loňském roce jsme se setkali s produkty společnosti BSR, konkrétně s jejich demo autem, které přicestovalo ze švédské centrály. V Čechách jsme byli jedni z prvních novinářů, kteří upravený Mercedes C testovali. Odkaz na celý test vč. info o zvýšení výkonu motoru zde.


Autor: Tomáš Čanda

BSR Mercedes-Benz C 220 CDI

O BMW 435i kabriolet jsme prohlásili, že se s ním dá jezdit po celý rok a zatím si stojíme. Jen teda není úplně vhodné na převoz bicyklů a lyží. To pak přijde vhod třeba SUV. Proto jsme v prosinci testovali oblíbený model X5, taktéž od BMW. Tohle auto splní většinu vašich požadavků na komfort a prostor, jak se můžete dočíst v našem testu.


Autor: Tomáš Čanda

BMW X5 xDrive 40d

Silné stránky: motor, převodovka, pohon xDrive, podvozek, komfort, funkčnost, ergonomie
Slabé stránky: trochu nás mrzelo nepřesné řízení

Pomůže letos realizovaný facelift Peugeotu 508 udržet jeho pozici mezi manažerskými a rodinnými vozy? Zjišťovali jsme u kombíku s vrcholnou výbavou GT. Odkaz na celý test zde.


Autor: Tomáš Čanda

Peugeot 508 SW GT

Silné stránky: motor, převodovka, podvozek, jízdní vlastnosti, vnitřní prostor, výbava
Slabé stránky: centrální dotykový displej, odkládací přihrádky, cena vrcholné verze GT

Těsně před Vánoci jsme testovali jeden vyloženě luxusní kočár. Jeho test zveřejníme v dohledné době.


Autor: Karel Choc

Audi A8 L

Děkujeme za přízeň.
Váš TopDrive.cz

Podobné články:

Napsat komentář

Neomezené volání a porce dat za 327 Kč

Neplatíte zbytečně moc za svůj mobil? Podívejte se, jak mít neomezené volání a slušnou porci dat za bezkonkurenčních 327 korun.