Tommi Mäkinen doporučuje Subaru WRX STI 2015

Pokud se chcete cítit alespoň trochu jako čtyřnásobný světový šampión v rally, pak byste měli zaměřit pozornost na nové WRX STI. Tohle auto má co nabídnout a jaksi postrádá konkurenci.

Je to trochu paradox –všechny čtyři tituly mistra světa v rally získal Tommi Mäkinen na Mitsubishi. Právě proto se jeho jméno objevilo v názvu limitované edice vozu Mitsubishi Lancer Evo šesté generace. Závěr aktivní jezdecké kariéry finského závodníka patřil Subaru a dodnes je Mäkinen jakousi „tváří“ této japonské značky, když přijde řeč na model WRX STI.

Pro letošní rok připravilo Subaru zcela nový model (modelový ročník 2015) WRX STI. Receptura však zůstává stejná – přeplňovaný čtyřválcový motor boxer, manuální 6stupňová převodovkapohon všech kol s nastavitelným středovým diferenciálem (DCCD). Motor o objemu 2457 ccm disponuje výkonem 221 kW (300 k) v 6000 ot./min.. Maximální točivý moment 407 Nm je k dispozici od 4000 otáček. Můžete se setkat i s hodnotami 227 kW a 393 Nm, ale ty budou odpovídat americkému trhu. Stejně jako v předešlém modelu je i v novince otočný ovladač SI Drive s režimy Intelligent, SportSport Sharp. Pod 18“ koly jsou tradičně brzdy Brembo se čtyř a dvoupístkovými třmeny. Nasávač v přední kapotě neodmyslitelně patří k STI, podobně jako velké zadní křídlo. 


Autor: Subaru

boxer 2,5 l turbo, 6 st. man., 4×4 s DCCD

3000 Kč za založení účtu v bance

Tři tisícovky, které leží doslova na zemi a stačí je zvednout. Založte si účet u RB, zaplaťte třikrát měsíčně kartou a tři tisícovky jsou vaše. To mě zajímá.

Verze STI Sport zadní spoiler dostane, naopak verze STI Active bude bez něj. Z pohledu výbavy má vůz v základní výbavě to nejdůležitější. Český zákazník bude připlácet za lehčí 18“ kola BBS, el. sedačky s výhřevem, bezklíčové odemykání, dešťový senzor, střešní okno, přední mlhovky, parkovací kameru a audiosystém Harman Kardon s 9 reproduktory. Otázkou je kolik, neboť ceník nebyl zatím zveřejněn. Jisté je jen to, že nové WRX STI bude v prodeji od června 2014. Po dlouhá léta mělo Subaru jak v rally, tak na silnici rivala v podobě Mitsubishi Lancer Evolution. To, ale letos končí, takže toužíte-li po nadupané čtyřkolce se soutěžáckou DNA, pak máte jen jednu možnost.

Koukněte jak Tommi Mäkinen prohání WRX STI na okruhu Buttonwillow Raceway

Podobné články:

Napsat komentář

3000 Kč za založení účtu v bance

Tři tisícovky, které leží doslova na zemi a stačí je zvednout. Založte si účet u RB, zaplaťte třikrát měsíčně kartou a tři tisícovky jsou vaše. To mě zajímá.