Bridgestone přeje všem motoristům bezpečnou a bezproblémovou letní dovolenou

[Tisková zpráva] Pro úplný pocit bezpečí si před odjezdem zkontrolujte pneumatiky.

Doba letních dovolených je konečně tady! Bridgestone – největší výrobce pneumatik a gumárenských produktů na světě – nabízí motoristům několik tipů a triků z oblasti bezpečnosti pneumatik, díky nimž bude jízda za prázdninovým dobrodružstvím vždy zábavná a bezpečná. Udržování pneumatik v dobrém stavu a dodržování správného tlaku vzduchu v pneumatikách jsou klíčovými předpoklady pro bezpečnou jízdu, zejména při cestování na dlouhé vzdálenosti. Kontroly bezpečnosti pneumatik, prováděné společností Bridgestone, žel ukazují, že až 78 % vozidel v Evropě jezdí na pneumatikách(1), které nejsou bezpečné. Dobrou zprávou ovšem je to, že kontrola pneumatik je snadná a nezabere víc, než několik minut.

Bezpečnost pneumatik: Tak snadné jako napočítat do tří
Pneumatiky jsou první obrannou linií proti potenciálně nebezpečným situacím v silniční dopravě. Pro zachování bezpečnosti všech cestujících je důležité udržovat pneumatiky v nejlepším možném stavu. Zvláštní pozornost věnujte rovněž pneumatikám případného přívěsu, ať už obytného nebo nákladního, a to zejména tehdy, pokud byl delší dobu mimo provoz.

1. Zkontrolujte hloubku dezénu.

3000 Kč za založení účtu v bance

Tři tisícovky, které leží doslova na zemi a stačí je zvednout. Založte si účet u RB, zaplaťte třikrát měsíčně kartou a tři tisícovky jsou vaše. To mě zajímá.

Bridgestone se řídí heslem „doufat ve slunečné počasí, ale připravit se na déšť“. Pro suverénní jízdu na mokru je zásadní dostatečná hloubka dezénu pneumatik. Změřte hloubku dezénu speciálním měřidlem nebo zkontrolujte, zda jsou v dezénu vidět ukazatele opotřebení dezénu. Legislativa požaduje minimální hloubku dezénu 1,6 mm a ukazatel opotřebení by nikdy neměl být v jedné rovině s vnějším okrajem pneumatiky. V tomto případě je nejvyšší čas pneumatiky vyměnit, obzvlášť před dlouhou jízdou!

Nedostatečná hloubka dezénu výrazně prodlužuje brzdnou dráhu na mokru! Zvyšuje také riziko nebezpečného akvaplaningu, k němuž může dojít zejména v nečekaném letním dešti!

2. Zkontrolujte tlak vzduchu v pneumatikách.

Pneumatiky jsou stejně důležité pro bezpečnost silničního provozu jako zásobníky vzduchu pro potápěče pod vodní hladinou. Potápěči se nepotápějí, aniž by si zkontrolovali tlak vzduchu. To samé platí pro pneumatiky. Tlak vzduchu kontrolujte u studených pneumatik. A pamatujte, že pro plně naložený vůz jsou obvykle doporučovány odlišné hodnoty tlaku vzduchu. Kontrolu tlaku vzduchu doporučujeme u studených pneumatik, teplý vzduch pneumatiky rozpíná a dochází tak k nepřesným výsledkům při měření.

Podhuštěné pneumatiky zhoršují bezpečnost při brzdění a změnách směru jízdy. Zvyšují také spotřebu paliva a rychleji se opotřebovávají.

Kde naleznete správné informace pro vaše vozidlo? Správné hodnoty tlaku vzduchu v pneumatikách bývají uváděny v návodu k použití vozidla, na střešním sloupku v prostoru dveří nebo na víčku palivové nádrže. A v případě pochybností se poraďte s odborníkem!

3. Zkontrolujte možná poškození a opotřebení.

Zářezy, oděrky a jiné druhy poškození se mohou při dlouhé jízdě snadno zhoršit. V případě pochybností se poraďte s odborníkem, abyste zbytečně neriskovali.

Opotřebované nebo poškozené pneumatiky mohou za jízdy prasknout a případně způsobit ztrátu kontroly nad vozem(1).

Úsilí o zvyšování bezpečnosti silničního provozu

Bridgestone se intenzivně zabývá problematikou zvyšování bezpečnosti silničního provozu v Evropě. Bridgestone již několik let organizuje bezplatné kontroly bezpečnosti pneumatik po celé Evropě ve snaze zvyšovat povědomí motoristů o bezpečnosti pneumatik. Celkové výsledky těchto kontrol ovšem odhalují znepokojivá čísla. Například mezi výše zmíněných 78 % vozidel na nebezpečných pneumatikách patří více než 28 % motoristů, kteří jezdí na značně podhuštěných nebo opotřebovaných pneumatikách s hloubkou dezénu pod legislativou předepsaným limitem, čímž vážně ohrožují bezpečnost. Bridgestone proto naléhá na motoristy, aby si zkontrolovali pneumatiky před odjezdem na dovolenou a před návratem domů. Užijete si tak jízdu – a celou dovolenou – s pocitem naprostého bezpečí.

A pokud stále ještě jezdíte na zimních pneumatikách, zajistěte co nejrychleji jejich přezutí – zejména pokud jedete na dovolenou. Jízda na zimních pneumatikách v letních podmínkách může totiž prodloužit brzdnou dráhu až o 30 % v porovnání s letními pneumatikami!(2)

Více informací

Více tipů pro bezpečnost pneumatik v době dovolených získáte od nejbližšího prodejce Bridgestone nebo na internetových stránkách www.tyresafety.eu.
Další nápady a tipy naleznete na www.bridgestone.co.uk/auto/your-journey/tyre-safety/

Podobné články: